Coach

Wat maakt wandelcoaching zo anders dan de andere vormen van coaching?

Wandelcoaching is al wandelend in gesprek gaan met een coach waarbij je elementen uit de natuur als hulpmiddel gebruikt.

Tijdens de wandelcoachings ligt de nadruk niet op de afstand of snelheid, maar wel op het bewust aanwezig zijn en het ontdekken van vele facetten die de natuur te bieden heeft en zo doende antwoorden te ontdekken

Natuur reduceert stress bij wandelcoaching

Verschillende theorieën verklaren de stress herstellende effecten van de natuur.

Eén daarvan is de Attention Restoration Theory van Kaplan & Kaplan. Deze theorie noemt de vier kenmerken van de natuur. Ze spelen een belangrijke rol bij wandelcoaching.

  • Being away – Je bent even helemaal weg van de dagelijkse beslommeringen. Een effect dat heel snel optreedt zodra je in een groene omgeving bent.
  • Soft fascination – De natuur trekt automatisch de aandacht, zonder dat het moeite kost. Hoe kan dat? Dat komt door de fractale structuren. Hoewel de natuur er op het eerste gezicht chaotisch uitziet zit er een herhalend patroon in. De tak van een boom is een kleine boom. Het blad heeft ook de vorm van een klein boompje: de natuur trekt de aandacht zonder dat het moeite kost.
  • Putting in perspective – Zijn en wandelen in de natuur helpen ons ervaringen, gedachten, gevoelens in perspectief te zetten. De grootsheid van de natuur heeft een relativerend effect.
  • Pleasing our senses – De natuur geeft zintuiglijke sensaties. ‘Zoals de wind door je haren en op je wangen, de geur van het bos, de stilte, vogelgeluiden, een gladde kastanje in een prikkende bolster voelen, een veer van een uil. Dat helpt om los te komen van dagelijkse beslommeringen’. ‘Een mindfull ervaring waarin ruimte komt voor compassievolle (zelf)reflectie, emoties te accepteren en in actie komen voor diepe wensen. Vaak moedige acties voor dingen die zij eerst niet durfden.

Bewegen helpt bovendien om stresshormonen los te laten en gelukshormonen aan te maken. Zo krijg je een positievere kijk op de zaak.

De natuur zit vol beelden, symbolen en metaforen. Deze spiegelen wat in jouw onderbewuste opgeslagen ligt. Zo word jij je sneller bewust van jouw innerlijke wijsheid. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.